Prudente de Moraes | DESIGN | OSPA

© OSPA 2019

CONCEPT

Residential Building,

located in

Porto Alegre, Brazil

Close to the borders of the site, the exposed concrete volume releases all the front of the lot for the apartments. Therefore, all the residential units have the social area oriented towards the front, with views of the street and of a great square. The private area, in its turn, receives the morning sun and it's protected by the excavated ground, now covered by vegetation. The large glass panels at all the rooms reassures the entry of natural light, letting the apartments adequately ventilated and illuminated. The reduced number of units provides a great tranquility and privacy for the residents. On the façade, the alternance between the duplex apartments gives a particular character to the building at the same time that turns each apartment into unique. The metallic brise-soleil protects the rooms from the incidence of direct sunlight and provides security. Furthermore, they can be fully retracted, which increases the sense of freedom and the connection with the exterior. Lastly, the entrance of the building stands out: it is punctuated by its geometry and materiality, which give it a welcoming and compelling expression.

DEVELOPER EZZO Incorporadora

 

PROGRAM Residential Building

LOCATION Porto Alegre, Rio Grande do Sul, Brazil

STATUS Design completed

YEAR 2016

PROJECT AREA 435.60 sqm

SITE AREA 1,127.0 sqm

 

TEAM OSPA

MANAGER Carolina F. Souza Pinto

COORDINATOR Aline Taís Comiran

ARCHITECTURE Carolina F. Souza Pinto, Lucas Obino, Cristiano Selbach Carneiro, Franco Miotto, Aline Taís Comiran, Ellen Renata Bernardi, Augusto Tumelero, Daniela Yumi Yoshimoto, Guilherme Silva, Laura Aurvalle and Rodrigo Rocha

PLUMBING ENGINEERING and FIRE PROTECTION Carolina F. Souza Pinto, Fernando Chiapinotto, Rafaela Jung and Wagner Ellwanger

ELECTRICAL ENGINEERING Fernando Chiapinotto and Fillipe Figueiró

STRUCTURE ENGINEERING Paulo Stumm